Type hier de omschrijving... dart Type hier de omschrijving...
Type hier de omschrijving... disco Type hier de omschrijving...
Type hier de omschrijving... groepsfoto surf Type hier de omschrijving...
Type hier de omschrijving... Opti Type hier de omschrijving...
Type hier de omschrijving... WIndsurf Type hier de omschrijving...
Type hier de omschrijving... valk Type hier de omschrijving...
Type hier de omschrijving... 57 Type hier de omschrijving...
Type hier de omschrijving... 58 Type hier de omschrijving...

50 jaar Zeilschool De Stipe

 

GEDEGEN OPLEIDING IN GEZELLIGE SFEER…

 

 

…was de kreet die 45 jaar geleden op de folders van Zeilschool De Stipe stond.

45 jaar geleden dachten twee vrienden Eling Dijkstra en Marten Dijkstra uit Balk, amper 20 jaar: “Als de koeien van Eling z’n vader zomers in het land staan, kunnen wij in die boerderij aan het Slotermeer wel zeilcursussen organiseren!” De cursisten kregen les in BM-ers en sliepen op de stallen en de hooizolder.

 

 

 

 

Een paar jaar later, in 1972, kochten Eling en Marten een boerderij aan de rand van Balk, toen nog een betrekkelijk klein dorp. Daar begon officieel de zeilschool en ze sloten zich aan bij de Provinciale Friese Zeilscholen Bond (PFZB).

 

 

Eling ging ondertussen naar de kweekschool en kreeg een baan als leraar. Marten had de HTS afgerond en nam het aannemersbedrijf van zijn vader over. De hobby van deze jongens groeide uit tot een succesvol bedrijf, waar ze zelf niet alle tijd meer voor hadden.

 

 

De zeilschool werd ANWB bondszeilschool en voldeed aan alle kwalificaties en er werden beheerders aangesteld.

 

Krantenartikel 1972

 

Maar in 1986 werd de keus gemaakt om zich - wat het zeilschool gebeuren betrof - aan te sluiten bij Vinea Vakanties te Oudega, later Sneek.

 

Zij namen sindsdien de organisatie van de zeilopleidingen in juli en augustus op zich. De rest van het jaar runden de Dijkstra’s het watersportbedrijf weer zelf.

 

 

In 2004 namen wij, Diederick van Ginhoven en Femke Dijkstra (dochter van Marten) het watersportbedrijf De Stipe over. We zijn constant bezig met vernieuwing en kwaliteitsverbetering om

De Stipe een fijne plek te laten zijn voor een zeilweek, familieweekend, schoolkamp of een verblijf in welk groepsverband dan ook.

 

In 2012 werden de zeilscholen van Vinea Vakanties te Sneek overgenomen door Zeilscholen.nl BV en De Stipe ging mee. In juni 2014 ging deze organisatie failliet.

De reistak van Vinea Vakanties te Sneek was ondertussen in 2013 naar Arnhem verhuisd en werd onderdeel van Simbo Vakanties BV. Na het faillissement van Zeilscholen.nl heeft Simbo/Vinea Vakanties te Arnhem in 2014 de exploitatie van de zeilschool op zich genomen. Zo werd de zomer van 2014 voor de cursisten toch weer net zo succesvol als altijd.

Helaas kwam Simbo/Vinea Vakanties te Arnhem na afloop van het seizoen haar afspraken niet na. Daardoor zijn wij tot de conclusie gekomen dat er in plaats van Vinea Vakanties te Sneek geen organisatie is gekomen waarbij wij ons thuis voelen en die de identiteit en kwaliteit van Zeilschool De Stipe kan behouden. Daarom hebben we besloten om  - samen met de vertrouwde instructeurs en staf - Zeilschool De Stipe vanaf 2015 los van dergelijke organisaties voort te zetten.